Mokulito, experimentverkstad del 4

Då inget litotusch fanns att uppbåda i hela Stockholm bestämde jag mig för att testa att måla träplåten med vanlig oljefärg i stället. Själva principen är ju att fett ska gå in i trät. Det funkade fint. Lite oklart om det går att få till stånd några nyanser, det verkar vara den huvudsakliga fördelen med tuschet. Annars tycks den främsta nackdelen vara att det tar längre tid för oljefärgen att gå in i trät och torka tillräckligt för att det ska gå att arbeta vidare. Resultatet syns här:

Jag testade också att stöta och blöta litokrita och målade på med det. Det såg riktigt bra ut på plåten, men blev lite smutsigt i trycken. Inte säker på varför. Enligt min mokulitoguru Bernard Cociancig ska destillerat vatten användas, vilket jag inte gjorde. Jag kombinerade sedan de två plåtarna. Tyvärr hade jag inga nålar, vilket är det bästa för att passa papperet. Eftersom resultatet blev så grötigt bättrade jag på med träsnitt. Det lyfte trycket betydligt. Den sista bilden visar ett tryck där jag först tryckt den ursprungliga plåten i rött och sedan tryckt på med den snittade i blått.

2 reaktioner på ”Mokulito, experimentverkstad del 4

    • Menar du att det är ett minuspris? Du får tuggben och trycket? Hur som helst är den borttingad. Och det må vara tryck, men just den här blev bara till i ett enda exemplar.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.